به دلیل کوچک بودن معده و ظرفیت محدود کبد برای ذخیره سازی گلیکوژن درکودکان این سنین و میزان بالای انرژی مورد نیاز، وعده های کوچک و متعدد توصیه می شود. میزان پروتئین مورد نیاز برای کودکان 1 تا 3 سال 2 /1گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن و برای 4 تا 5 سال 1/1 گرم توصیه می شود.
اصول تغذیه کودک در سنین 5-3 سال:
• حداقل 3 بار در روز باید غذا خورده شود.
• غذا باید سر ساعت معین و در محیطی خوشایند به کودک داده شود.
• کودک باید با انواع مختلف غذاها آشنا شود.
• قوانین واضح در ارتباط با خوردن غذا به کودک تفهیم شود.
• اید سعی شود که غذاهای جدید همیشه به مقدار کم و همراه با غذای مورد دلخواه به کودک داده شود.
• برای پذیرش بیشتر، غذای جدید باید در زمانی که کودک کاملاً گرسنه است داده شود.
• از مصرف چاشنی زیاد باید خوداری شود.
• غذا باید ولرم باشد. غذای داغ و نیز غذای سرد باعث ترس کودک می شود.
• محیط خوردن غذا باید جالب و حاکی از آرامش باشد. رنگ محیط سرد نباشد.
• از بشقاب وفنجان ثابت رنگی استفاده شود.
• از آنجایی که کودکان به رنگ غذا نیز توجه دارند از این توجه آنها باید استفاده شود.
• غذا به تکه های کوچک تقسیم شود.
• برای مقدار مختصری هم که می خورد بسیار تشویق شود.
• باید به کودک اجازه داد تا اگر غذای بیشتری می خواهد ابراز کند.
• همزمان با رسیدن به استقلال ریخت وپاش غذا ادامه یافته ولی باید تحمل کرد(از 9 ماه تا 5/2 سال بازی با غذا رایج است.)
• کودکان دوست دارند که غذاهای جدید را دستکاری کرده و سپس بخورند.این بخشی از رفتار آنها است.
• صحبت کردن با کودک حین غذا خوردن علاقه او به غذا را بیشتر خواهد کرد.
• مازاد غذا را بدون هر گونه صحبت در مورد آن بردارید.
• در حضور کودک در مورد امتناع از خوردن او با دیگران صحبت نکنید.
• چرب زبانی، اجبار و رشوه بکار نبرید تا کودک را علاقمند به خوردن کنید.
• معمولاً کودکان غذاهای ساده را بهتر از مخلو ط می پذیرند.
• مصرف غذاهای خشک و بدون آب برای کودکان سنین قبل از مدرسه مشکل است بنابر این در برنامه غذایی آنان، غذای خشک را باید با غذاهای مرطوب داد تا کودک با مشکلی مواجه نشود.
• شیرینی و… این مواد در خانه در معرض دید کودک نباشد.
• قطعات گوشت برای کودک جویدنش مشکل است و به همین جهت کودکان اغلب کباب و همبرگر را ترجیح می دهند بیشتر گوشت را می توان بصورت چرخ کرده به کودک داد.
• به کودک آهسته غذا خوردن را بیاموزید.(برای پیشگیری از چاقی)
• محل نشستن کودک در موقع صرف غذا باید راحت و مطمئن باشد و کودک به راحتی به غذا دسترسی داشته باشد.
• کمبودهای ویژه ویتامین و مواد معدنی از قبیل کمبود VitA (گزروفتالمیا) و کمبود Vit D (راشیتیسم) و کم خونی فقرآهن در این گروه سنی با درجات مختلف ایجاد می شود.
• برای افزایش دریافت فیبر در کودکان از قانون (سن+5) استفاده کنید و از 8 گرم در روز در 3 سالگی آن را به 25 گرم در روز در 20 سالگی برسانید.افزایش فیبر دریافتی میتواند با افزایش دریافت میوه و سبزی و غلات کامل و حبوبات باشد که از بروز یبوست هم جلوگیری میکند.
• در کودکانی که از خوردن شیر امتناع میکنند ،اضافه کردن کمی کاکائو به شیر مناسب است.
• از آنجایی که کاکائو به علت داشتن اگزالات مانع از جذب کلسیم میشود به مقدار زیاد نباید به شیر اضافه شود و حداکثر 1 قاشق مرباخوری در یک لیوان شیر کافی است.
• ماست به علت داشتن اسید لاکتیک محیط اسیدی فراهم می سازد که در آن آهن 3+ آسان تر به آهن 2+ تبدیل می شود و جذب آهن را تسهیل می کند.پس حذف آن به دلیل تداخل جذب کلسیم با آهن توصیه نمی شود.
• برای رشد مناسب,آب میوه را به 120 الی 180 سی سی در روز محدود کنید.
• از محصولات حاوی سوربیتول مثل آب سیب یا آب گلابی در اسهال بپرهیزید زیرا باعث سوءجذب کربوهیدراتها می شود.
• در موقع اسهال حاد محدودیت آب میوه مفید است.