در یک مهمانی نشستهاید و صدایی از بچهها بلند نمیشود. شاید فکر کنید که بچههای با ادبی هستند و یا به حرفهای پدر و مادرشان گوش میدهند. حقیقت اما چیز دیگری است!
دلیل سکوت کودکان هیچ یک از این مسائل نیست. آنها به اقتضای شرایط سنیشان باید کمی سر و صدا و تحرک داشته باشند. اما واقعا چرا ساکت یکجا نشستهاند؟ وسایل الکترونیکی از جمله گوشی و تبلت که امروزه دیگر دست هر بچهای هست.
درست است که این وسایل میتوانند در امر سرگرمی و آموزش به کار بیایند، اما باید به جنبههای دیگر آن نیز نگاه کرد. اگر والدین بیش از حد به کودکان خود اجازه کار کردن با گوشی و تبلت را بدهند، آنها از دنیای واقعی فاصله خواهند گرفت.
خیره شدن به صفحه نمایشگر
خود نمایشگر شاید مسئله اساسی نباشد. زیرا پیش از گوشی و تبلت، کودکان به تلویزیون عادت میکنند. بنابراین نمایشگر گوشی و تبلت چیز عجیبی نیست. مشکل زمان استفاده از آن است. انجمن متخصصین اطفال آمریکا میگوید که کودکان پیش از دو سالگی نباید از به هیچ نمایشگری نگاه کنند. اما تقریبا 90 درصد کودکان تا قبل از دو سالگی به طور منظم تلویزیون نگاه میکنند. زمان مشاهده تلویزیون نیز به تدریج بیشتر میشود.
-
برای دیدن تاثیر این رویه مخرب نیازی نیست جای دوری بروید؛
کافی است نوجوانان امروزی را نگاه کنید! نوجوانان امروزی نمیتوانند روابط خوبی را در دنیایی واقعی به وجود آورند. آنها به جای اینکه به صورت حضوری با دوستانشان حرف بزنند، در حال صحبت با گوشی شخصی خود هستند که در اغلب موارد غیرضروری است.
چه بلایی سر کودکان میآید؟
بهتر است دیگر حاشیه نرویم. آموزش الکترونیکی و بازیها اصلا برای کودکان در سنین پایین مناسب نیست. در واقع میتوان گفت که کودکان هنگام کار با وسایل الکترونیکی هیچ چیزی نمیآموزند. آنها در عوض با بازی کردن و خواندن و شنیدن مطالب، چیزهای بیشتری میآموزند. کودکان باید در سنین پایین اجتماعی شوند و آنها این کار را با تقلید از رفتار والدین خود انجام میدهند. اما اگر قرار باشد که مدام به گوشی و تبلت خیره شوند، دیگر زمانی برای یادگیری باقی نمیماند.
علاوه بر این موارد به مهرههای گردن، توانایی کلامی، شور و شوق اجتماعی، میزان تمرکز و روابط عاطفی کودکان آسیب وارد میشود. اوتیسم نیز یکی دیگر از عواقب احتمالی استفاده بیش از حد وسایل الکترونیکی است. بنابراین، اگر دفعه بعد خواستید برای ساکت کردن کودک، به او گوشی یا تبلت بدهید حتما به عواقب آن فکر کنید؛ شاید نیاز باشد در تصمیم خود تجدیدنظر کنید.