هیدروکربن های ناشی
از سوخت ناقص مواد سوختی، انواع فلزات سنگین مثل سرب که با سوختن ترکیبات نفتی مثل
بنزین و گازوئیل در هوا منتشر می شوند و گاز خطرناک «مونو اکسید کربن» از جمله ترکیبات موجب آلودگی هوا هستند. در اثر پدیده ی گلخانه ای در فصل سرما، این گاز به اضافه ی بقیه ی
گازهای مضر به سطح زمین برمیگردند و وارد ریه های ما میشوند. آلودگی هوا روی
بافت های بدن، دستگاه تنفسی و قلب و عروق تأثیر فراوانی دارد.
در شرایط آلودگی هوا، همه آسیبپذیر هستند و رعایت توصیههای تغذیهای در شرایط آلودگی هوا بسیار اهمیت
دارد؛ به کار بستن این توصیهها برای همه ردههای سنی ضروری است تا کمترین آسیب را
از این روزها و هوای آلودهاش ببینند.
کودکان، سالمندان،
مادران باردار و مبتلایان به بیماریهای قلبی- ریوی از جمله گروههای در معرض خطر
در گرد و غبار و آلودگی هوا هستند که بیشتر از افراد دیگر آسیب میبینند.
در روزهای آلوده چه خوراکی هایی بخوریم؟
منابع سرشار از کلسیم،
آهن، فسفر و روی :
در زمان آلودگی هوا،
جذب ویتامین
D از طریق پوست به شدت کاهش می یابد. به
همین دلیل در شهرهای بزرگ که معمولاً هوای آلوده دارند، کمبود ویتامین D از شیوع بالایی برخوردار است. افرادی که کمبود کلسیم دارند بیشتر در
معرض خطر آلودگی با سرب قرار میگیرند.
با توجه به وجود
کلسیم موجود در شیر و نقش کاهندگی آن در جذب سرب و همه ی فلزات سنگین موجود در
هوای آلوده، از شیر ، ماست و دوغ استفاده کنید.
روی از آن دسته مواد
مغذی است که در هوای آلوده موجب جذب فلزات سنگین شده و دفع سرب را بالا میبرد و
از این طریق زمان تماس این ترکیبات زیانبار را در بدن به حداقل میرساند. بدین منظور مصرف انواع فراورده های دریایی، نخود سبز، عدس و جوانه ی گندم، سفارش می شود. همچنین انواع
گوشت و غلات به خصوص غلات سبوس دار منابع سرشار از روی هستند.
منابع سرشار از ویتامین C :
ویتامین C هم میتواند به دفع سربی که با هوای آلوده وارد بدن ما شده، کمک کند. برای
کاهش زیانهای آلودگی هوا باید مصرف سبزیجات و میوه ها نیز افزایش یابد. کلم
بروکلی، کرفس، نخود سبز، اسفناج، گوجه فرنگی، کاهو، پرتقال، لیمو، سیب و نارنگی در
این زمینه مؤثر هستند.
وجود ماده ای به نام
پکتین در سیب، سرب را به طور کامل از بدن دفع می کند و هر قدر مصرف سیب در طول روز
بیشتر باشد، برای کاهش عوارض آلودگی هوا بهتر است. سایر منابع غنی از پکتین
عبارتند از : مرکبات مثل پرتقال و لیمو و گریپ فروت و توت فرنگی و هویج و غلات
سبوس دار.
منابع سرشار ویتامین E :
ویتامین E باعث
جلوگیری از تخریب دیواره سلولها توسط سموم میشود و ایمنی بدن را افزایش می دهد.
مصرف ویتامین E هم باعث میشود از تخریب دیواره سلولها توسط این سموم پیشگیری کند و
ایمنی بدن را افزایش می دهد که افراد میتوانند از دانههای گیاهی روغنی مثل آجیل،
روغن سبوس گندم، روغن آفتابگردان، بادام و گردو ذرتش و زیتون استفاده کنند و در وعدههای غذایی از سالادهای پر سبزی
با روغن آفتابگردان و زیتون استفاده کنند.
نکته نهایی اگر در
شهرهای پر جمعیت و آلوده زندگی می کنید، از خوردن مواد غذایی زیر برای حفظ تندرستی
غفلت نکنید :
حداقل روزانه دو
لیوان شیر
حداقل 400 گرم سبزی و
میوه تازه در طی روز
غلات سبوس دار
حداقل یک سیب در طول
روز